Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_config.php on line 5 Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/06/1003306/cancerstiftelsen.se/public_html/kcms/kcms_lib.php on line 4 Gunnar Nilssons Cancerstiftelse | GÃ¥vors avdragsgillhet
www.cancerstiftelsen.se | Onsdag, 1 December 2021 | [English]
Gunnar Nilssons Cancerstiftelse
Det går att komma längre.
Det går att rädda fler!

Gåvors avdragsgillhet utreds

Frågan om att skattemässigt stimulera gåvor till forskningoch ideel verksamhet ska utredas.

Inom skatterätten finns idag ett absolut avdragsförbud för gåvor. Regeringen vill dock utreda möjligheterna att via skatten stimulera gåvor till forskning och den ideella sektorn som ett komplement till andra stödformer. I utredningsuppdraget ingår att identifiera och analysera såväl fördelar och möjligheter som risker och svårigheter med en sådan skattemässig stimulans. Man ska bedöma om fördelarna överväger nackdelarna. Även om utredningen kommer fram till att nackdelarna överväger ska ett förslag med författningstext om skattestimulans för sådana gåvor tas fram. I detta ingår alltså att ta ställning till hur skatteincitamenten bör utformas. Ska det ske som avdrag vid inkomstberäkningen eller som skatereduktion eller på något annat sätt?

I utredningsdirektiven noteras att flertalet av EU.s medlemsländer och en del andra länder har olika former av skatteincitament för att stimulera företags och fysiska personers gåvor till forskning och till den ideella sektorn. Utredningen ska kartlägga sådana incitament, deras utformning och effekter.

Utredningsuppdraget ska redovisas senast den 16 juni 2009.

Källa Newset nr 8